vrijdag 25 januari 2013

WAK

Winter is absoluut mijn favoriete seizoen en zeker als het om foto's gaat!
De afgelopen mooie wintertijd  heb ik meerdere keren wakken opgezocht midden in de polder in een poging op de barre omstandigheden in en rond het wak vast te leggen en dit tijdens zonsopkomst als het wak ontwaakt.

Bij een eerdere poging van wakfotografie, 2 jaar geleden, heb ik lichte onderkoeling opgelopen en duurde het 4 dagen om weer warm te worden. Stevig gewaarschuwd door die eerdere ervaring (en door mijn vrouw) was het zaak het nu voorzichtiger aan te pakken; wat neer komt om precies bij het eerste licht als de vogels wakker worden aanwezig te zijn.

Het is een groot polder wak met ongeveer 60 zwanen, meer dan 200 meerkoeten, 1 gans, enkele eenden en op de 2e ochtend, tot mijn verrassing zelfs een jonge wilde zwaan! Geen broodkorst-eendjes en handtamme zwanen, maar hun wilde en schuwere soortgenoten op een lastig te bereiken plek in de polder.
Voor je foto's kunt gaan maken, belangrijk om verstoring te voorkomen zodat alle vogels rustig in het wak  blijven en ze geen extra energie verpillen. Dit betekent heel voorzichtig naderen en laag bij de grond blijven, op je buik in de sneeuw. Brrrr!!!! Al snel win je het vertrouwen en kan het fotograferen beginnen.

In het begin drijven de vogels heel dicht tegen elkaar aan, als een aaneengesloten verendeken, langzaam ontwaakt het wak en komt er steeds meer beweging in. Wanneer de eerste zonnestralen op de veren schijnen beginnen de vogels te poetsen. Een drukke bende met een hoop gespetter en veel zwaaiende nekken en vleugels en dat allemaal in dat krappe wak. De veren zitten onder het ijs en de rijp, na de barre nacht in de polder. Als het pak weer strak zit, is het zaak om ergens tussen het sneeuw en ijs nog wat eetbaars vandaan te peuteren.
Twee van de meerkoeten hadden een mooie oplossing gevonden om even de pootjes uit het koude water te houden: meevaren op de rug van een zwaan! Ze stonden boven op de rug en bleven tijdens het varen netjes staan, wat mij betreft is zwaansurfen alvast het nieuwe woord van 2013 ;-)

Het was erg bijzonder de wilde zwaan van dichtbij te zien, een anders zeer schuwe vogel die opviel tussen de knobbelzwanen, hij werd getolereerd maar hoorde er duidelijk niet bij. Na ook zijn/haar vertrouwen te hebben gewonnen heeft de zwaan uitgebreid voor mijn neus zitten poetsen en dat in prachtig licht, een buitenkansje!!!

Gevaarlijk is dat je door al het moois, vergeet hoe koud het eigenlijk is, maar op het moment dat je concentratie afneemt en je je vingers niet meer kan buigen om je instellingen te veranderen, dan is het tijd om naar huis te gaan! Warm binnen, na een douche en verse koffie, bij het zien van de foto's zijn de ontberingen het dubbel en dwars waard, maar de vogels zitten nog steeds met hun pootjes in het koude water en hebben elkaar heel hard nodig om de winter door te komen.
                                                 

8 opmerkingen:

 1. Mooie platen Pepijn, erg mooi die vorst op de zwanen. En mooi contrast tussen de witte en zwarte vogels. Doet soms pijn dat fotograferen, maar levert wel wat moois op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige beelden,ik mis de meerkoeten op de rug van de zwanen;-)Ik had vandaag ook behoorlijk bevroren handen na het fotograferen. Maar bij het bekijken van de foto's warm je vanzelf weer op..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. -UPDATE- nu met zwaansurf bewijs plaatje!

  Dank jullie wel Irene en Peter voor het leuke commentaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Pepijn, ik kan het beamen dat het niet prettig is om in een wak te belanden haha! Het is leuk om via de blog je avontuur te kunnen volgen (ieder zijn hobby haha) maar de resultaten zijn dan ook prachtig! Toch ben ik blij dat de dooi weer gaat inzetten...de beestjes hebben het toch heel erg zwaar zo (survival of the fittest). Ik heb ze in de Hennepakkers dan ook bemoedigend toegesproken dat ze nog even vol moeten houden (ja die kou doet rare dingen met je).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie winterblog. Prachtig die vogels in het wak in het mooie licht, de schaatsende smient is ook heel leuk. Helaas is de winter morgen voorbij, hoewel het voor de vogels natuurlijk niet zo erg is dat de kou verdwijnt.,
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel leuk om te zien en te lezen hoe je jezelf deelgenoot hebt gemaakt van het ontwakende wak op een ijskoude ochtend.
  Afgezien van de mooie foto's in heerlijk licht heeft het je bijzondere en intieme momenten opgeleverd.
  Hoeveel mensen zien daadwerkelijk hoe het er op een winterochtend in de polder aan toe gaat.....en hoeveel mensen hebben ooit een meerkoet op een zwaan mee zien liften?!
  Je moest er flink wat kou voor lijden, maar zoals je zelf al zegt: het was het meer dan waard!

  Grtz,
  Roes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fraaie serie hoor met mooi zacht licht!

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi blog Pepijn, ik voeg je blog aan mijn lijst toe.

  Groeten John

  BeantwoordenVerwijderen